Renungan dari Ustaz Ridzuan Tee Abdullah

Saya tidak menafikan bahawa kematian Teoh Beng Hock perlukan kepada  pembelaan. Saya amat mengalu-alukan keputusan Kabinet untuk menubuhkan  satu inkues dan Suruhanjaya Bebas Diraja untuk menyiasat dan menentukan punca kematian Beng Hock.  Siasatan yang telus dan rapi mesti dijalankan tanpa rasa takut agar dapat memuaskan hati semua pihak, apatah lagi pihak keluarga dan parti pembangkang yang begitu bersungguh-sungguh dalam isu ini.                            
Namun, saya merayu, semua parti berkepentingan, supaya bersabar menunggu sehingga siasatan selesaikan dijalankan. Di kala itu, kita akan mengetahui apa yang benar, apa yang salah dan siapa yang benar dan siapa yang salah. Selepas itu juga, kita boleh bercakap dan berkokok berpuas-puasnya mengenai perkara ini.                                                             
Hukumlah mereka yang bersalah, tetapi jangan jadi Tuhan sebelum sesuatu perkara dibuktikan. Saya amat takut politik mahukan jadi Tuhan yakni dengan membuat andaian pelik-pelik, yang mana hanya Tuhan sahaja yang Maha Mengetahui sebelum sesuatu perkara dibuktikan.                           


 Dalam menganalisis isu ini, saya teramat hairan kenapa tiga parti politik Cina, MCA, Gerakan dan DAP, serta parti pembangkang Melayu yang lain begitu bersungguh-sungguh membuat pelbagai andaian dengan menuding jari kepada pihak-pihak tertentu, tanpa menunggu keputusan siasatan.                 
Saya tidak menafikan ada yang tidak kena dengan cara Suruhanjaya  Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengendalikan kes ini. Namun, tindakan menuding  hari ini seolah-olah memperlihatkan mereka mahu memenangi hati orang Cina, demi kepentingan politik. Lebih-lebih lagi parti-parti komponen seperti  Gerakan dan MCA yang telah mula hilang kepercayaan orang Cina.                   
Ketua Wanita MCA mengeluarkan kenyataan lebih ekstrem mendesak Menteri Dalam Negeri supaya anak yang dikandung oleh teman wanita Beng Hock diletakkan status anak sah taraf dan bukan anak luar nikah. Sedangkan kita semua tahu bahawa mereka belum berkahwin secara rasmi atau telah bersekedudukan tanpa nikah. Bermakna, anak itu tetap anak zina atau anak luar nikah (anak tidak sah taraf). Berapa ramai lagi anak luar nikah yang ingin kita sahkan  hasil daripada hubungan luar nikah ini.                                        Sedarkah Ketua Wanita MCA betapa ramai gadis-gadis Melayu Islam yang  menjadi mangsa (bersekedudukan dengan pasangan Islam atau bukan Islam, sama ada secara paksa atau sukarela) melahirkan anak luar nikah tanpa dibinkan kepada bapa mereka? Kenapa MCA tidak memperjuangkan nasib mereka?Kenapa MCA  tidak pergi berjumpa Menteri Dalam Negeri untuk mengesahkan semua hubungan sumbang ini? Apa pun jua punca kematian Beng Hock, hubungan yang haram tetap haram, ia tidak boleh disahkan, hanya kerana insiden ini. Jika ditakdirkan Gautama Buddha (juga Konfusius dan Lao Tzu) masih hidup, sudah tentu tindakan Ketua Wanita MCA ini akan dicela kerana ajaran  Buddha (juga agama lain, terutama agama Islam) mengharamkan sama sekali perbuatan berkesedudukan (zina) tanpa nikah, apatah lagi sehingga melahirkan anak luar nikah.                                                                   
 Saya amat mengharapkan parti-parti politik Cina bertindak waras dan jangan terlalu ekstrem. Fikirkanlah hati orang lain jua bila mengeluarkan  sesuatu kenyataan, terutama orang Melayu.                          Orang Melayu tidak kurang yang menjadi mangsa seperti Beng Hock. Persoalannya, berapa ramai di kalangan kita yang bangun membela mangsa tersebut? Kenapa bila seorang Cina meninggal dunia (kita masih belum mendapat puncanya), Malaysia seolah-olah seperti macam nak kiamat atau   
dilanda tsunami. Saya juga amat bersimpati dengan Beng Hock, tetapi beliau sudah ditakdirkan meninggal dunia dalam keadaan sedemikian. Mesti ada hikmah di sebaliknya. Tidak bolehkah kita tunggu hingga siasatan selesai. Saya ingin bertanya kepada parti-parti politik Cina, akhbar-akhbar Cina   dan parti-parti politik pembangkang Melayu, sejauhmanakah pembelaan dibuat sekiranya ia berlaku di kalangan orang Melayu? Misalnya, pembunuhan gadis model Mustakizah Jaafar pada 14 November 1998. Berapa ramai yang  bersungguh-sungguh menunjukkan belang mereka. Apakah MCA, Gerakan dan DAP begitu bersungguh-sungguh menunjukkan pembelaan terhadap Mustakizah?Berapa ramai yang tampil berdemonstrasi dan menyerahkan memo bantahan     atau mendesak supaya suruhanjaya diraja ditubuhkan. Adakah MCA, Gerakan dan DAP begitu terkehadapan dalam isu ini? Begitu juga dengan Pas dan PKR (belum wujud lagi), adakah mereka begitu bersungguh-sungguh dalam mempertahankan nasib Mustakizah? Sehingga kini, kes kematian Mustakizah masih lagi menjadi misteri.                                                                  
Saya masih ingat pada November 2005, kononnya tahanan warga China telah dipaksa berbogel dan ketuk ketampi oleh seorang anggota polis wanita semasa dalam tahanan. Aksi tersebut telah dirakam dan gambarnya menghiasi dada-dada akhbar tempatan terutamanya akhbar berbahasa Cina. Dengan rasa bersalah  yang teramat sangat, walaupun belum dibuktikan, kerajaan ketika itu telah     mengarahkan Menteri Dalam Negeri, untuk segera terbang ke China bagi  menjelaskan sebarang kekeliruan yang mungkin timbul akibat daripada  kejadian tersebut.                                                                 
Semua ini hasil desakan dan tindakan ekstrem MCA, Gerakan dan DAP, termasuk akhbar-akhbar Cina, serta tidak ketinggalan parti-parti pembangkang. Setelah siasatan dijalankan, ternyata gadis yang dipaksa berbogel itu bukan warga China tetapi seorang gadis Melayu. Malang sungguh menjadi orang Melayu, selepas itu, kes ini tidak lagi dibincangkan, malah menjadi senyap dan  tidak  dibahaskan lagi di dada-dada akhbar, terutama akhbar Cina.               
 Apa yang saya maksud di sini ialah bila sesuatu kejadian yang menimpa  orang Melayu, tidak ramai yang berasa sensitif tetapi bila orang lain terutamanya (Cina dan India ), seolah-olah hari sudah hampir kiamat seperti tidak ada isu lain yang hendak dibincangkan lagi.                                       
Kita jarang berpolitik untuk mempertahankan apa yang benar dan apakah  yang salah? Tetapi kita lebih banyak berpolitik dengan politik yang merugikan iaitu menuding jari untuk melihat siapakah yang menang (benar), siapakah  yang kalah (salah). Politik hanya untuk mencari keuntungan politik atau   mendapat undi politik, sedangkan maruah agama dan bangsa tergadai.  Berbaloikah dengan berpolitik sebegini? Sedangkan orang lain sentiasa  mengambil kesempatan hasil dari kelemahan kita?                          
Kita juga jarang berpolitik melihat kepentingan semua kaum, tetapi berpolitik secara sempit mempertahankan kaum sendiri sehingga hilang rasional akal. Tujuannya tidak lain, untuk mempertahankan kuasa dan memancing undi. Masing-masing mahu menjadi jaguh kaum, dengan             engenepikan kepentingan umum. Berapa banyak surau dan masjid dirobohkan untuk tujuan  pembangunan? Berapa ramai bukan Islam tampil mempertahankannya? Orang Islam masih boleh menerimanya. Itulah sikap toleransi yang amat saya kagumi.   
Tetapi bila ada satu kuil atau tokong dirobohkan bagi tujuan pembangunan, satu Malaysia bagaikan nak ribut dan kelam-kabut seolah-olah telah berlaku penganiayaan terhadap orang bukan Islam.                                 
                                                                           
 Malaysia diperlihatkan tidak mengamalkan kebebasan beragama. Macam-macam tuduhan dibuat, tidak cukup dalam negeri, dibawa sama keluar negeri untuk menagih simpati dan memburuk-buruk tanahair sendiri. Berbaloikah?        
 Sedangkan kita semua sedia maklum bahawa rumah ibadat orang bukan Islam (Hindu, Buddha dan Kristian) melebihi berkali-kali ganda daripada jumlah  masjid dan surau. Jumlah kuil Hindu sahaja sudah melebihi masjid dan surau, apatah lagi jika dicampurkan dengan rumah ibadat agama Buddha dan Kristian dan lain-lain.  Sedangkan semua sedia maklum bahawa orang Islam adalah penduduk majoriti  dan agama Islam adalah agama rasmi negara ini.                               
 Logik                                                                    
 Dari segi logik dan rasionalnya, sudah tentu kita mahu melihat bilangan  surau dan masjid melebihi rumah ibarat yang lain, dengan mengambil kira  sejarah dan keistimewaan Islam (Melayu) seperti yang termaktub dalam perlembagaan.                                                            
 Tetapi adakah ia berlaku? Jawapannya, tidak. Realiti yang jelas adalah,  kita mempunyai patung yang tertinggi dan terbesar di dunia, walaupun  penduduknya hanya berjumlah lebih kurang 10 peratus. Beginilah nasib Melayu di bumi Melayu. Terlalu menjaga hati orang, sehingga hati sendiri terguris tiada  siapa yang tahu atau mungkin orang lain tak ingin ambil tahu, sebab tidak berkaitan atau tidak menguntungkan.                                      
 Saya juga teramat ingin mendengar kenyataan daripada orang bukan Melayu  (parti politik Cina dan India ) tentang pembelaan nasib umat Islam Cina Uighur yang dibunuh secara terancang oleh kerajaan China . Kenapa mereka tidak bersuara menentang tindakan ganas ini?  Hanya kerana orang Cina itu beragama Islam, maka ia menjadi senyap. Bayangkanlah kalau yang terlibat itu adalah Cina yang tidak Islam, sudah tentu mereka akan melompat-lompat.                                       
Begitu juga isu apabila adalah orang Cina/India yang bertindak keluar daripada Islam yakni Murtad atau orang Melayu murtad, berapa ramai bukan  Melayu yang tampil ke hadapan memberitahu mereka supaya janganlah murtad.
Berapa ramai kalangan mereka yang memujuk mereka yang mahu murtad agar jangan murtad, hormatilah agama Islam seperti yang termaktub dalam  perlembagaan dan jagalah hati orang Melayu Islam. Apa yang selalu kita  dengar ialah mereka akan mengapi-apikan lagi mereka yang ingin murtad     untuk terus murtad dan mempertahankannya bermati-matian setelah mereka murtad.  Mereka mengatakan ini adalah hak asasi manusia. Tetapi bila mana tiba isu berkaitan Islam, maka semua hak asasi itu hilang entah ke mana. Yang dicari hanya ketidakadilan Islam, ketidakadilan mahkamah syariah dan bermacam-macam lagi.                                                                   
Ini tidak termasuk lagi isu perebutan mayat saudara baru yang meninggal.  Apa yang saya tahu, kita selalu mengalah berhadapan dengan golongan ekstrem  ini. Paling menyedihkan, mereka langsung tidak bersyukur apabila kita beralah.  Tetapi apabila mereka tidak mendapat apa yang mereka hajatkan, setelah undang-undang menyebelahi kita, maka kita (agama Islam dan mahkamah  syariah) akan dikecam habis-habisan.                                              
Justeru, sudah sampainya kita berpolitik secara matang dengan meletakkan kepentingan semua kaum di hadapan bertunjangkan kepada perlembagaan, berbanding politik etnik (kaum) yang sempit.                             
Dalam isu Beng Hock ini, bersabar dan tunggulah sehingga siasatan selesai. Jangan membuat andaian dan mengapi-apikan isu ini, kerana ia tidak menguntungkan sesiapa. Yang pergi tetap telah pergi, hidup ini perlu  diteruskan. Jadikanlah ia sebagai suatu ikhtibar untuk kita menerokai atau berpolitik dengan lebih baik seperti mana Allah SWT berfirman dalam  al-Quran, jadikanlah sesuatu kejadian yang berlaku sebagai pengajaran, wahai orang-orang yang mempunyai pandangan.                                    
                                                                           
                                                                           
  Dr. Mohd Ridhuan Tee                                                      
  Penulis ialah Pensyarah Kanan,                                           
  Universiti Pertahanan Nasional Malaysia .

1 comments:

slm ust.stlh sekian lama membaca blog dato, hati sy mjdi trsentuh. knp org mly tak buat krj ni? sy ada anak yatim,asperger brumr 9thn yg prlukn 'guru pendamping'. tlh 3thn sy mhon ttp xdpt wlpun grubsr,guru2,pgwai PPD n KemPnddkn org mly. bberapa thn lalu sorg ank cina aspger tlh lulus spm 11A dgn hny menaip jawapan sbb dia xpandai menulis. seorg lg ank cina yg mejlni home school dpt kbenaran mengambil periksaan, malah bangga dgn pencapaian dia yg baik. kementerian luluskn pemohonan mrk sb yg mta tu cina. thn lps ank sy dpt kptusan yg memuaskan(bm54 bm32 bi92, sc92, maath78) tp tidak dibenarkan masuk ke kelas yg baik. ank sy dduk dlm kls brsama murid conteng buku dan xtau apa nak buat.
lebih sedih dia slu disendakan sbg org tak normal dan sy dituduh tidak mahu menerima hakikat.guru kanan myoal sapa nak bayar gaji guru pendampig jika diberi pada ank sy.xkan lah gaji guru pun sy kena fikir. kan baik jika anak sy ni cina, tentu dah terbela nasibnya. jika ada sesiapa yg ingin membantu
umi danial 019 599 7174

Reply